Sähköautoportaali

Sähköauto vs. polttomoottori: Ovatko sähköautot vain varakkaiden viherpesua?

Juttusarjan ensimmäisessä osassa pureudutaan sähköautoiluun ja haastetaan sähköauto-aiheista blogia kirjoittava Tuomas Sauliala väittämillä, joita sähköautot monissa herättävät. Ovatko sähköautot todella niin paljon perinteisiä polttomoottoriautoja parempia, kuin sähköautofanit antavat ymmärtää?

Tuomas, olet ajanut lähes jokaista maahamme tuotavaa täyssähkö- sekä pistokehybridiautoa. Eivätkö sähköautot ole vielä todella kalliita, vain varakkaiden saavutettavissa?

Tuo on osittain kyllä totta. Vielä tällä hetkellä sähköautot ovat kalliimpia kuin vastaavan kokoiset bensakäyttöiset autot, mutta ero on kaventunut hyvää vauhtia. Ja se riippuu paljon myös mittaustavasta. Kalliimman pään autoissa jos haluaa esimerkiksi Teslaa vastaavia tehoja, niin siitä joutuu maksamaan myös polttomoottoriautoissa todella paljon.

Toisaalta edullisemmassa päässä pienet ja keskiluokan perheautot sähköisinä maksaa monesti saman verran kuin vastaavat polttomoottoriautot korkeasti varusteltuina.

Sähköautoja markkinoidaan nollapäästöisinä, mutta entä niiden tuotanto?

Sähköauton valmistus kuluttaa vastaavaa polttomoottorikäyttöistä autoa enemmän energiaa ja resursseja, mutta käyttövoimaltaan sähköauto on puhtaampi tapa liikkua. Jos ostaa polttomottorikäyttöisen ajoneuvon, on tuomittu käyttämään saastuttavaa käyttövoimaa koko auton elinkaaren ajan, mutta sähköauton kohdalla ajoon tarvittavan energian voi tuottaa myös täysin uusiutuvilla luonnonvaroilla, kuten aurinko- tai tuulienergialla.

Eli toisin sanoen sähköauton vihreys ja ekologisuus suhteessa polttomoottoriautoon saavutetaan vasta tietyn kilometrimäärän jälkeen.

Euroopassa sähköä tuotetaan verrattain puhtaasti, mutta entä suuremmassa mittakaavassa? Eihän sähköauto ole sen parempi, jos sähkö on tuotettu esimerkiksi kivihiilellä.

On tuossa väitteessä perää, mutta sähköautoissa oleellinen juttu on myös paikalliset päästöt, jotka ovat nolla. Suurissa metropoleissa sillä on väliä, että päästöt vähenevät sillä tasolla, jossa myös jalankulkijoita on paljon. Sähköautoilla saadaan kaupunkien saastesumuongelmia pienennettyä.

No okei, sittenhän voidaan kyseenalaistaa se, että silloin päästöt siirtyvät vain muualle, mutta sekään ei aivan pidä paikkansa. Jos tarkastellaan maailmanlaajuisesti aurinko- ja tuulivoiman kasvua niin Kiina on kärjessä. Kiinassa kasvatetaan kaikkea mahdollista energiantuotantoa; ydinvoimaa, hiiltä, öljyä, aurinkoa koska kulutus kasvaa niin nopeasti. Mutta haluaisin edelleen nostaa esille sen, että vaikka nyt ostettava sähköauto käyttäisi hiilellä tuotettua sähköä tällä hetkellä, lähitulevaisuudessa se voi käyttää myös puhtaasti tuotettua energiaa.

Entä sähköautot käytännön näkökulmasta, eihän niillä pärjää kaupunkien ulkopuolella?

Kyllä, sähköautot eivät voi koskaan yleistyä Suomessa, koska niillä ei voi ajaa yhdellä istumalla Lappiin. Etenkään peräkärryä mukana vetäen. Tämä on yleinen mielikuva, mutta kyllä Lappiinkin pystyy sähköautolla ajamaan, ja moni on niin tehnyt.

Todellisuudessa suomalaisten keskimääräinen päivittäinen ajomäärä on reilusti alle sata kilometriä. Eli sähköauton kantama riittää melkein kaikille ja melkein kaikkiin ajotilanteisiin. Samaan aikaan kuin sähköautojen kantama koko ajan pitenee, myös latausverkosto kehittyy.

Sähköautoilija voi itse asiassa jopa säästää aikaa polttomoottorilla ajavaan nähden, sillä tankilla ei ole välttämätöntä käydä. Riittää kun laittaa kotiin tullessaan aina auton töpselin päähän kiinni.

Se on totta, että sähköauto on polttomoottoriautoa hitaampi ladata pitkillä matkoilla, mutta kannattaa miettiä, kuinka usein oikeasti ajaa yhdellä istumalla yli kaksisataa kilometriä.

Mutta silloin kun mökille haluaa lähteä, niin onhan se raivostuttavaa istua autossa huoltoaseman pihassa odottamassa latausta.

Suurin osa sähköauton pikalatureista on paikoissa, joissa pystyy syömään tai tekemään mökkiviikonlopun ruokaostokset samalla kun auto on latauksessa. Tämä on pitkälti suunnittelullinen kysymys. Toki lataukseen menee hetki, mutta eikö mökille lähtemisen tarkoitus ole vapaa-ajanvietto? Lataamisesta täytyy osata tehdä nautittava osa sitä vapaa-aikaa.

Anna esimerkki, kuinka pitkälle edullisemman pään sähköautolla pääsee, mikäli pitää puolen tunnin tauon pikalatausasemalla.

Moottoritieajossa modernilla sähköautolla pääsee karkeasti 100-150 kilometriä yhdellä latauksella. Jos autolle antaa puoli tuntia pikalatausta, matka pitenee 200-300 kilometriin. Jos ajetaan hitaammin 80 kilometrin tuntinopeudella, sitten päästään pidemmälle. Suomalainen mökkimatkahan on keskimäärin alle sata kilometriä.

Entä sähköauton kantama pakkasella? Puhelimenkin akku hyytyy pakkasella hetkessä.

Yleinen väite, mutta tuokaan ei pidä paikkaansa. Sähköauto on ennen kaikkea erilainen talviauto kuin vastaava polttomoottorilla varustettu. Väitän, että suurin osa ongelmista, joita polttomoottoriautolla saattaa olla talvella, sähköautolla vastaavia ei ole. Sähköautossa ei ole esimerkiksi voiteluöljyjä tai starttimoottoria. Sähköauto toimii yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin. Talvella osa energiasta menee toki auton lämmitykseen, mikä pienentää auton käyttösädettä, mutta tämäkään ei ole sen suurempi ongelma jos auton sekä akuston lämmittää verkkovirralla ennen lähtöä.

Mielestäni sähköauto on monessa mielessä talvella jopa parempi kuin polttomoottorivastineensa. Esimerkiksi luistonesto ja ajonhallintajärjestelmä on helpompi tehdä toimimaan sähkömoottorilla paremmin, jolloin auton ajettavuuskin on parempi. Ajettavuuteen vaikuttaa myös se, että sähköauton painopiste on alempana ja painojakauma on monesti tasaisempi, mikä helpottaa myös talvella ajamista. Hitaasti ryömiminen on myös aivan eri tavoin helpompaa sähköllä ajettaessa. Lähden mielummin talvella liikkeelle sähkö- kuin bensa-autolla.

Sähköautoista ei ole pitkän aikavälin kokemusta, entä sitten kun kalliit akut täytyy uusia?

Tuo on yleinen pelko, mutta pitää ymmärtää myös se, että akkuteknologia ei ole millään tavoin uusi juttu. Akut sinänsä tunnetaan hyvin, ja tällä hetkellä akkukemiaan liittyvät keksinnöt ja tuotantomäärien kasvaminen ovat laskeneet akkujen hintoja. Autoilijan ei kannata miettiä akkujen heikkenemistä, sillä käytännössä akut kyllä kestävät auton elinkaaren ajan. Ja vielä heikennyttyäänkin akuille löytyy jälkimarkkinat esimerkiksi kiinteistöjen energiaratkaisuissa. Akulle löytyy käyttöä vielä vuosiksi sen jälkeen kuin sen käyttö kumirenkaiden päällä on loppunut.

Mutta täytyyhän sähköautojakin huoltaa siinä missä polttomoottorillakin toimivia.

Huolloissa on itse asiassa paljon eroa sähköautojen eduksi. Jos mietitään polttomoottoriautoa, siinä on huomattavasti suurempi määrä erilaisia liikkuvia ja kuluvia osia. Sähkömoottorit ovat yleensä suljettuja järjestelmiä, jotka toimivat ilman huoltoa 150 000 jopa 300 000 kilometriä. Myös kiinteä alennusvaihteisto verrattuna polttomoottoriauton vaihteistoon on suuri eroavaisuus.

Myös esimerkiksi huolenpitosopimukset ovat sähköautoille yleensä edullisempia kuin perinteisille bensa-autoille.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Teksti: Teemu Granström / Kuvat: Tuomas Sauliala ja Teemu Granström

Source

Exit mobile version